Är julen dålig för ekonomin?

Julkommersen är snart i full gång och för de flesta företag är detta positivt. För många företag är till och med det sista kvartalet på året rent avgörande för deras överlevnad.

Men, kan julen och dess rentav hysteriska kommersialism rentav vara skadlig för ekonomin?

Blunda och föreställ dig en fantasivärld som visserligen är kapitalistisk, men i denna värld så köper inte människorna vad de vill ha, jämnt utspritt över hela året. . Hellre än att sprida sina inköp jämnt över hela året så väntar de tills de sista sex veckorna av kalendern då helt plötsligt, som genom ett trollslag, gör hälften av alla sina inköp.

De samlar på sig så mycket varor under dessa veckor att deras samlade inköp växer som ett Babels torn. Dessa människor drar sig inte för något i jakten på varor när de väl kommit igång, och kan i det närmaste liknas med hungriga gamar, när de i sin jakt på rea-kap, trampar sina medmänniskor på ryggen för att komma före i kön.

Hälften av alla deras inköp ges bort till till vänner och familj (som i hemlighet avskyr sina gåvor), butikerna som uppmuntrar detta tarvliga beteende genom att sänka priserna samtidigt som de måste anställa ytterligare arbetskraft för att städa upp i röran är inte mycket bättre de. Vilka civiliserat samhälle skulle någonsin utsätta sig själv för detta vansinne år för år?

Vårt, naturligtvis! Så, God Jul.

Så inledde The Atlantic sin uppmärksammade artikelserie ”Santanomics” för några år sedan.

Självklart är julen bra ekonomin, men The Atlantic bjöd på några riktigt intressanta artiklar som berörde julen. Du kan läsa mer om detta här: http://www.theatlantic.com/business/archive/2011/12/the-secret-to-a-merry-christmas-skip-the-mall-go-to-church/250380/