Håll ett öga på marknaden för mediciner

[Uppdatering 4/9 2014]. Mycket riktigt fick Merck äntligen godkännande från DEA, men aktien steg bara med någon procentenhet. Om, när medicinen väl börjar säljas, den visar sig vara en succé och ett mer effektivt alternativ än exempelvis Zolpidem kommer Mercks aktiekurs stiga i höjden]

Marknaden för mediciner är ett kapitel i sig. Värdet på ett läkemedelsföretag som gör ett genombrott kan stiga i höjden på en natt (även om det realistiskt sett brukar ta flera år innan läkare etc. ”litar” tillräckligt på nya mediciner). Att till exempel köpa aktier i det amerikanska läkemedelsbolaget Merck är ingen dum idé.

Konkurrenterna till Merck satsar mer och mer på att ta fram mediciner till sjukdomar som cancer och autoimmuna sjukdomar. Varför? Den krassa sanningen: för att dessa mediciner hör till ”premium-segmentet” och kostar mer.

Merck däremot fortsätter att satsa på att utveckla mediciner till ”billiga” sjukdomar och åkommor som diabetes, hjärtsjukdomar och sömnproblem. Mediciner till den sistnämnda kategorin är extra intressanta eftersom sömnproblem blir allt vanligare, och segmentet är redo för något nytt då man egentligen inte utvecklat något banbrytande de senaste 20 åren.

Särskilt intressant är sömnmedicinen Suvorexant som Merck utvecklat i några år. Denna medicin väntas få ett godkännande av FDA under senhösten. Just nu håller man på att diskutera om man ska tillåta medicinen i höga doser eller inte. Med andra ord, i en dosering eller annan, kommer den snart finnas på marknaden!

Vad är det som är så speciellt med denna medicin då?  Jo, att den kommer med väldigt få bieffekter och att den INTE är beroendeframkallande. Det är det stora bekymret med dagens sömnmediciner, att de är beroendeframkallande och skapar en uppsjö av problem när patienten vill sluta med dem.

Analytiker tvivlar på att suvorexant kan utmana den nuvarande ”kungen av sömnmediciner” Zolpidem, som ordinerades 40 miljoner gånger 2012 enbart i USA, och är en billig generisk tablett som är mycket billig. Mark Schoenebaum på ISI Group, som annars är ett stort fan av Merck aktier, gissar på att suvorexant-försäljningen kommer generera 350 miljoner dollar 2016, endast 0,8% av Mercks totala försäljning det året.

Man tror nämligen att få vill byta Zolpidem och liknande mediciner när de upplever det som att de fungerar, samtidigt som de är billiga. Dock kommer med största sannolikhet med tiden (då de upptäcker att suvorexant) doktorer insistera på att man byter medicin för att minimera risken för beroende och biverkningar. När och om detta händer kommer Merck vara en stor vinnare!

Uppdatering 2020. Med facit i hand blev aldrig denna medicin någon direkt vinnare. De flesta anser detta har att göra med att FDA inte tillät den att säljas i tillräckligt höga doser för att fungera tillfredsställande.