Julkappar från företag till företag och till anställda – ett huvudbry

Vikten av att ge gåvor till såväl kunder som anställda kan inte överdrivas. Det är dock en källa till stor ångest för många svenska företagare att välja ut en lämplig present. När det är svårt att veta ens vad man ska köpa för julklapp till sina nära och kära är det ren tortyr att göra det åt sina anställda (som aldrig är nöjda) eller kunder (som man vare sig vill förnärma eller riskera framstå som fläskig). Och så var det ju detta med vad som är avdragsgillt eller inte.

För fler tips på julklappar till företag eller anställda rekommenderar vi denna artikel om företagsjulklappar av Cityshoppa. Artikeln tittar även på vilka regler som gäller för avdrag.

Bra tips på företagsjulklappar – såväl till andra företag som till anställda

  • Detta är 2013, och man ska med allt man gör visa att man har fingret på samtiden. Politiskt korrekta julklappar är därför att föredra. Framförallt miljövänliga, ekologiska julklappar är populära.
  • Gastronomiska julklappar fungerar ypperligt i dessa TV-kock galna tider. Undvik dock billiga skinkor och klassiska pralinaskar. Saknar du fantasi eller kunskap om vad som skiljer en delikatess från grismat, fråga någon som vet.
  • Ge bort ledighet! En extra dag ledigt uppskattas något oerhört av dina anställda, och leder med största sannolikhet till ännu bättre resultat sett under hela året.
  • Se till att bjuda de anställda, eller dina viktigaste kunder,  på en rejäl fest. Denna ”muta” har fungerat stärkande för moralen sedan civilisationens vagga. Alla gillar fest.

Passa dig för:

Att ge bort välgörenhet i någon annans namn. Det är inte alla som uppskattar denna typ av gåva och det är snåriga regler kring avdragen. Bättre då att ge till välgörenhet regelbundet, i ditt flertals namn, hela året – och inte bara i juletider.

Visserligen måste din julklapp till företagskunder ha någon form av koppling (som väskor med ditt företags emblem på) till ditt företag för att vara avdragsgilla. Men skit i det. Det skickar inte alls några positiva signaler att få en nonsens-julklapp, med eller utan din logga. Bättre då att inte ge något alls och skicka ett enkelt julkort, eller ännu bättre, ringa och göra en personlig hälsning.